Küldöttgyűlés (kongresszus)

A küldöttgyűlés a Postás Szakszervezet legfelsőbb képviseleti és döntést hozó testülete.

A küldöttgyűlés teljes jogú résztvevői:

a küldöttgyűlést a tagok soraiból megválasztott küldöttek alkotják. A küldötteket a választási körzetekben választják a jelen alapszabály 1. számú mellékletét képező Választási Szabályzatban meghatározott számban és módon.

A Küldöttgyűlés állandó meghívottjai:

• Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke,
  • Felügyelőbizottság elnöke,
  • Etikai Bizottság elnöke,
  • Postás Szakszervezet szakértői.

A Küldöttgyűlés küldötteit ötéves időtartamra választják. Időközben megüresedett küldötti helyre csak az adott választási körzet tagsága választhat új küldöttet. A küldöttek szavazati jogukat csak személyesen gyakorolhatják.

A küldöttgyűlés szükség szerint, de legalább évente ülésezik. A küldöttgyűlést az elnök, vagy akadályoztatása esetén az alelnök hívja össze. Az elnök köteles a küldöttgyűlést összehívni a szükséges intézkedések megtétele céljából, ha

• a szakszervezet vagyona az esedékes tartozásokat nem fedezi,
  • a szakszervezet előreláthatólag nem lesz képes a tartozásokat esedékességkor teljesíteni, vagy
  • a szakszervezet céljainak elérése veszélybe került.

Az e célból összehívott küldöttgyűlésen a küldöttek kötelesek az összehívásra okot adó körülmény megszüntetése érdekében intézkedéseket tenni, vagy a szakszervezet megszüntetéséről dönteni.

Rendkívüli küldöttgyűlést kell összehívni:

• ha a bíróság elrendeli,
  • ha a küldöttgyűlési küldöttek 1/3-a, vagy a választmány 2/3-os többséggel az ok és a cél megjelölésével határoz, vagy a tagság 25%-a aláírásával igazoltan kezdeményez.

A küldöttgyűlés összehívásáról az ülés időpontja előtt legalább 30 nappal a küldötteket írásban értesíteni kell a napirend, a helyszín és az időpont megjelölésével. Rendkívüli esetben a napirend, a helyszín és az időpont megjelölését tartalmazó értesítést legkésőbb az ülés időpontja előtt 10 nappal kell írásban megküldeni a küldötteknek.

A küldöttgyűlési meghívó átvételét követő három napon belül a küldöttgyűlési tag kérheti a küldöttgyűlés napirendjének kiegészítését, indoklással ellátva. Amennyiben a kezdeményezés elutasításra kerül, vagy nem születik döntés, a küldöttgyűlés a napirendi pontok elfogadását megelőzően dönt a napirend kiegészítési javaslat tárgyában.

A küldöttgyűlés egyszerű többséggel, nyílt szavazással mandátumvizsgálókat, levezető elnököt, szavazatszámlálókat, jegyzőkönyvvezetőt és jegyzőkönyv- hitelesítőt választ. Határozathozatalt megelőzően ellenőrizni kell a határozatképességet. A küldöttgyűlés egyszerű többséggel dönt a határozatok kihirdetésének mikéntjéről.

1.1. A Küldöttgyűlés kizárólagos jog- és hatásköre:

1. elfogadja, illetve módosítja az Alapszabályt;
  2. elfogadja, illetve módosítja a Választási Szabályzatot;
  3. meghatározza a tagdíj mértékét és meghatározza a tagdíjrészesedés arányait;
  4. kialakítja a vagyonkezelés alapelveit, sztrájkalapot hozhat létre;
  5. dönt a hazai és nemzetközi szakszervezeti szövetséghez való tartozás ügyében;
  6. meghatározza a szakszervezet programját és általános célkitűzéseit;
  7. megvitatja az adott választási ciklusban végzett munkáról szóló beszámolót, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság (PEB), a Felügyelő Bizottság, valamint az Etikai Bizottság jelentését. Dönt ezek elfogadásáról;
  8. öt évre megválasztja:
    • a Postás Szakszervezet elnökét és alelnökét,
    • a Felügyelőbizottság három tagját,
    • a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság hét tagját,
    • az Etikai Bizottság hat tagját,
  9. a tagfelvételről, tagsági viszony felmondásáról, valamint tag kizárásáról való döntés jogát átruházza az alapszervezet részére, kivéve az 5. § 3. pontjában foglaltakat;
  10. dönt a szakszervezet egyesülésének és szétválásának elhatározásáról;
  11. az éves költségvetés és beszámoló, a szakszervezet vagyoni helyzetéről szóló jelentés elfogadását átruházza a választmány hatáskörébe;
  12. dönt a Postás Szakszervezet megszűnéséről és határoz vagyonáról;
  13. az olyan szerződés megkötésének jóváhagyását, amelyet a szakszervezet saját tagjával, vezető tisztségviselőjével, a Felügyelő Bizottság tagjával, vagy ezek hozzátartozóival köt, átruházza a Választmány hatáskörébe;
  14. a jelenlegi és korábbi szakszervezeti tagok, a vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok, vagy más szakszervezetek tagjai elleni – a Postás Szakszervezetnek okozott károk miatt – kártérítési igények érvényesítéséről való döntés;
  15. határoz a küldöttgyűlés által választott tisztségviselők kizárásáról.

A küldöttgyűlés határozatképes, ha a szavazásra jogosultak 50%-a +1 fő jelen van.

A döntéshez szükséges szavazati arányok:

• az a) és b) pont 3/4-es többség;
  • a c) és d) pontokban 2/3-os többség;
  • az l) pontban konszenzusos döntés;
  • az egyéb pontokban egyszerű többség.

1.2. Határozathozatal ülés tartása nélkül:

A küldöttgyűlés az Alapszabály módosítása tárgyában (Alapszabály 11.§ 1.1. a) pont) ülés megtartása nélkül is hozhat határozatot. A Postás Szakszervezet Elnöke a határozathozatalt a határozat tervezetének küldöttek részére történő megküldésével kezdeményezi.

A küldöttek a határozattervezet kézhezvételétől számított 15 napon belül szavazatukat megküldik az Elnöknek. A szavazás a küldött nevének feltüntetésével történik (névszerinti szavazás).

A határozathozatali eljárás eredményes, ha a szavazásra jogosult küldöttek legalább 50%-a + 1 fő szavazatukat megküldik az Elnöknek.

Az Alapszabály-módosítás elfogadásához a beérkezett szavazatok 3/4-es többsége szükséges. Ha bármely küldött a szavazásra nyitva álló 15 napos határidőn belül írásban kéri az ülés megtartását, az elnök az ülést összehívja.

A szavazásra megállapított 15 napos határidő utolsó napját követő három napon belül – ha valamennyi küldött szavazata ezt megelőzően érkezik meg, akkor az utolsó szavazat beérkezése napjától számított három napon belül – az elnök bizottságilag megállapítja a szavazás eredményét és azt további három napon belül közli a küldöttekkel.

A határozathozatal napja a szavazási határidő utolsó napja, ha valamennyi szavazat korábban beérkezik, akkor az utolsó szavazat beérkezésének napja.

Aktualizálva: 2017.11.23.