Részsikerrel zárult a bértárgyalás első szakasza a Magyar Postánál

Többkörös egyeztetés után ma részmegállapodás született a Magyar Posta vezetése és Postás Szakszervezet között arról, hogy a postai dolgozóknak egy egyszeri bruttó 50 000 forintos kifizetést ad a Munkáltató addig is, amíg eredményre nem vezetnek és végleg le nem zárulnak az idei évre vonatkozó bértárgyalások – jelentette be Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

A Postás Szakszervezet célja az, hogy az idei évre olyan béremelést tudjon kiharcolni, amivel legalább nem csökken a postai dolgozók fizetésének reálértéke. Ennek eléréséhez folyamatos egyeztetések zajlanak a Munkáltatóval, amelyek azonban még nem vezettek eredményre.

Az elhúzódó egyeztetési folyamat miatt a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége azt kérte, hogy addig is, amíg az idei béremelés mértékében meg nem állapodnak, a postai dolgozók kapjanak egy egyszeri összeget, amivel megélhetési gondjaik átmenetileg enyhíthetők.

A mai részmegállapodás értelmében 2023. március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesül.

Abban is megegyeztek, hogy további 50 000 forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás. A Postás Szakszervezet azt is elérte, hogy a mai részmegállapodásban rögzítsék, a Munkáltató 2023. október 31-ig a szakszervezetek kezdeményezésére megvizsgálja egy év végi egyszeri kifizetés lehetőségét is, amivel az a cél, hogy karácsony előtt is kapjanak plusz pénzt a postások.

„A bértárgyalás további részleteire vonatkozóan a munkáltató számára megküldtük az elvárásunkat, és bízunk benne, hogy mielőbb erre vonatkozóan is előre lépésről tudunk beszámolni” – tette hozzá Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

 

Budapest, 2023. 02. 09.

Belépési nyilatkozat

Az alábbi linken töltheti le a belépési nyilatkozatot: