A munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalók emléknapja

 

A Liganet cikkjét idézzük:

 

„Április 28-a, a Munkahelyi balesetben megsérült vagy elhalálozott munkavállalók emléknapja. A LIGA Szakszervezetek 2023. április 27-én, a LIGA Tanács ülésén gyertyagyújtással, valamint a csepeli emlékműnél koszorúzással emlékezett rájuk.

A munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalók emléknapja

A Munkahelyi balesetben megsérült vagy elhalálozott munkavállalók emléknapját 1984-től ünnepeljük. Ezen a napon fogadták el Kanadában a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, és ekkor alakult meg az első kanadai munkavédelmi hivatal. Azóta a szakszervezetek a világ számos országában tekintik emléknapnak ezt a dátumot, és emlékeznek meg az érintettekről.

A világon becslések szerint 2,3 millió nő és férfi veszíti el az életét munkahelyi balesetek és foglalkozási ártalmakból adódó megbetegedések következtében. Világméretekben mintegy 270 millió foglalkozási balesetet és 160 millió foglalkozási ártalomból eredő megbetegedést regisztrálnak évente.

Magyarországon 2020-ban 20366, 2021-ben 21591, 2022-ben 21273 munkabaleset történt. Ebből 2020-ban, a COVID évében 64, a 2021-ben 84, 2022-ben 68 volt a halálos baleset. A számok azt mutatják, hogy a tavalyi adatokhoz képest kismértékben csökkent a balestek száma, és a halálos baleseteké is.

Ha a munkabalesetekre elemző pillantást vetünk, látjuk, hogy vannak ágazatok, például az építőipar, vegyipar, közlekedés, amely ágazatok fokozottan veszélyesek. De más ágazatokon belül is vannak olyan szakmák, ahol kiugróan sok baleset történik. Mindezt tudjuk.

Arra azonban kevés figyelem fordul, hogyha a munkabalesetek megoszlását a vállalatok méretével vetjük össze, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon a 68 halálos munkabalesetből az 1-9 munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál 39, történt, 10-49 főt foglalkoztató kisvállalkozásoknál 20, míg az 500 főt foglalkoztató vállalatoknál csupán egyetlen egy! Hogyan lehet, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál kevesebb baleset történik?

A szakszervezetek régóta hangoztatják: a sérülések, megbetegedések nem is a munka természetes velejárói! A balesetek és a megbetegedések nem következnének be, ha megfelelőek lennének a munkafeltételek. Ha a munkáltatók megfelelő munkafeltételeket, egészséges munkakörnyezetet biztosítanak, ha komolyan veszik a kötelező képzéseket, ha bevonják a munkavállalók képviselőit azokba a döntésekbe, amelyek a termelés biztonságára hatnak, a balesetek száma drasztikusan csökken. A nagyobb vállalatoknál legtöbbször ez így van, és ennek meg is van az eredménye.

Mivel létezik összefüggés a szakszervezeti jelenlét is a vállalatok mérete között, nagyon is valószínű, hogy a szakszervezetek működése, a korrekt munkaügyi kapcsolatok megléte jelentősen csökkenti a balesetek számát. Ha létezik párbeszéd, ha létezik előre-gondolkodás, ha jól működik a munkavédelmi képviseleti rendszer, akkor meg lehet előzni a baleseteket, el lehet kerülni a foglalkoztatási betegségek kialakulását.

Láthattuk, 2022-ben kismértékben csökkent a balesetek száma. Örüljünk-e ennek? Az első válasz talán az, hogy igen. A munkavédelmi szakértők azonban azt mondják, és velük minden érző ember azt kell, hogy válaszolja: nem. A munkahelyi balesetekből, a halálos balesetekből egy is sok. Tegyünk meg mindet azért, hogy egy se történjen!

2023. április 28-án emlékezzünk az áldozatokra!

 

Kozák László”

2023.04.27

Belépési nyilatkozat

Az alábbi linken töltheti le a belépési nyilatkozatot: