Az UNI Global Union Posta és Logisztika szektor ülése 2023. november 20-21-én került megtartásra Budapesten.

Az ülés során központi téma volt a „Megmentjük a postát” kampány, mely az európai parlamenti választásokra készülve a posta és logisztika szektorban tevékenykedő munkavállalók valamint a szolgáltatásokat igénybevevő ügyfelek érdekeire egyaránt koncentrál.

A kampány ösztönözni kívánja a tulajdonosi réteget arra, hogy hajtson végre fejlesztéseket, garantálja az egyetemes szolgáltatások fenttartható finanszírozását a szociális és a környezetvédelmi normákat, építse be a minimumszabályozásokba. Az egyes országok jelenlévő szakszervezeti képviselői megvitatták a saját országuk vonatkozásában miként lehetne ezeket az irányelveket a leghatékonyabban felhasználni a posta és a logisztika szolgáltatás területén.

A találkozó alkalmával a szakszervezeti képviselet aktuális helyzete is fontos kérdésként merült fel. A szakszervezeti tagság megtartása és növelésének nehézségei, az ágazati szerződések kötésének szükségessége, a változó foglalkoztatási és munkaerőpiaci helyzet és a privatizáció és az újraszabályozás kihívásai új helyzet elé állítják a szakszervezeteket.

Az ülésen a Posta és Logisztika Szektor a beszámolóját Jens Savertsam ismertette. Az átalakulás felgyorsulásával szembesülve, a digitális korszakban Szociális Párbeszéd Bizottság egyre inkább az új tevékenységekre, valamint az előttünk álló fejlemények előrejelzésére összpontosította figyelmét. A jövőben ez az átalakulás minden bizonnyal még gyorsabb lesz, ugyanakkor a Covid-19-hez hasonló válságok ma már a mindennapi életünk részét fogják képezni, és széttagolódáshoz vagy akár gyorsabb átalakuláshoz is vezethetnek. Tekintettel a tevékenységek széles körét lefedő nagy létszámú munkaerőre, a postai ágazatot különösen érinti a tágabb környezet és kontextus alakulása. Az új projekt célja annak elemzése, hogy a postai állások hogyan fognak alakulni a különböző forgatókönyvekben, hogy az 5 forgatókönyvet működőképessé és még konkrétabbá és az ágazatban alkalmazhatóvá tegye. A cél annak feltárása, hogy a különböző forgatókönyvek szerint 2030-ra mi lesz a legfontosabb postai munkaterületek valósága, különösen a feladatok, a rendelkezésre álló eszközök, a munkakörnyezet és a munkafeltételek tekintetében.

Belépési nyilatkozat

Az alábbi linken töltheti le a belépési nyilatkozatot: