A láthatatlan munka világnapja

 

Április első keddjén a láthatatlan munka értékére hívják fel a figyelmet világszerte. De mi is az a láthatatlan munka?

Amikor valaki betér egy postára ügyeit intézni, akkor kiszolgálják, felveszik a levelét, csekkjét, kiadják a csomagját. A munkavégzés látható és fizetést kapnak érte a kollégák. De abba ritkán gondolunk bele, hogy ezek a kollégák otthon a családjukat is kiszolgálják: takarítanak, mosnak, teregetnek, beszedik a ruhákat, vasalnak, majd elpakolnak. Bevásárolnak, főznek, mosogatnak. Gyermeket nevelnek, óvodába, iskolába kísérik az apróságokat, mesélnek nekik, játszanak, beszélgetnek velük, együtt tanulnak. Házkörüli munkát végeznek, kertet gondoznak, intézik a család hivatalos dolgait, netán önkénteskednek. Munkát végeznek, amelyért nem jár fizetség, de sokszor köszönet sem.

A postán sok nő dolgozik. Ezt a munkavállalói csoportot terhelik legtöbbször a szendvicsgenerációs feladatok is. Kisgyermeket nevelnek, miközben idős, beteg szüleiket, hozzátartozójukat ápolják. Ezt a munkát természetesnek tartjuk, azonban a hiánya rögtön feltűnne mindenkinek. Legtöbbször elvárt feladat (elsősorban a nőktől), amelyet sokan kereső munkájuk mellett végeznek ingyen. A felsorolt tevékenységek is értékteremtőek, és jelentősen megnövelnék a GDP-t, ha beleszámítanának.

A világnap célja az, hogy ez a fajta munkavégzés is bekerüljön a statisztikákba, és a társadalom is egyre inkább elismerje erkölcsileg és anyagilag is. A láthatatlan munka nem teremt TB-alapot, nem jár utána nyugdíj. A nők várható élettartama magasabb, mint a férfiaké. Idős korára sok nő marad egyedül. Az életük során végzett láthatatlan munka nem térül meg. Vannak, akik elszegényedve töltik nyugdíjas éveiket, mivel a gyermekneveléssel, vagy az ápolási díjjal töltött idő alatt lemaradnak a nyugdíjszámításban a férfiakhoz képest. Ezért az is cél, hogy minél jobban bevonódjanak a férfiak is a családok számára nélkülözhetetlen tevékenységek rendszeres végzésébe. Ezzel is segítve, hogy egyetlen nőnek se kelljen választania a család és a munkavégzés között, hanem kerek egészként élhesse meg az életét. Akár karriert épít, akár gyermeket nevel, vagy más – most még sokszor láthatatlan – munkát végez, akkor se csorbuljon az anyagi biztonsága idősebb korára sem.

 

Budapest, 2024. április 2.

 

Gál Zsuzsanna

Postás Szakszervezet Esélyegyenlőségi tagozatvezető

Belépési nyilatkozat

Az alábbi linken töltheti le a belépési nyilatkozatot: