A Postás Szakszervezet ezúton üdvözöl minden kolléganőt, hölgytagjainknak pedig a beszédes nevű Merci csokival kívánunk boldog nőnapot!

 

Nőnap 2024.

Bátor és kétségbeesett eleink, a New York-i textilipari munkásnők 1857. március 8-án vonultak utcára emberibb munkakörülményeket, magasabb béreket követelve. Jelentős nap lett ez a dátum, rájuk emlékezve több mint másfél évszázadon keresztül jelentette a Nőnap a munkásmozgalomba bekapcsolódó nők ünnepét.

Az eltelt 167 év alatt nem csak a nők helyzete változott meg a világ fejlettebb részének társadalmaiban, hanem az ünnep tartalma is átalakult. Ma már inkább a női létet és szerepvállalást ismerjük el az ünnep keretei között. Hiszen már törvények deklarálják a férfiakkal egyenlő jogainkat, szavazhatunk, szabadon vállalhatunk munkát, lehetünk tanárok, óvónők, ápolónők, orvosok, kutatók, mérnökök, futárok, kamionsofőrök vagy mozdonyvezetők és bármi más, amit szeretnénk. Jogunk van a tanuláshoz, ha úgy tetszik, akár élethosszig is. Szabadon formálunk véleményt, részt veszünk a jogalkotásban, döntéshozatalban egyre többször, egyre többen.

Közben klasszikus szerepeinkben is kiteljesedhetünk, gondoskodó társként, feleségként, aggódó anyaként, kényeztető nagymamaként, vagy szülőt gondozó gyermekként is tesszük a dolgunkat. És amíg elvárt és vállalt szerepeink közt keressük az egyensúlyt, az elismerések terén még várat magára a képlet két oldala közé kirakható egyenlőségjel. A valóságban még mindig nem leljük a törvények által deklarált egyenlőséget bérben, elismerésben.

A nőnap munkásmozgalmi ihletése mégsem veszett el. Még mindig van miért harcolni. A nemek közötti bérszakadék megszüntetésének felgyorsításáért reményeink szerint sokat tesz majd a bértranszparencia bevezetése. A bérek átláthatósága biztosíthatja, hogy a nők és a férfiak egyenlő munkáért egyenlő díjazásban részesüljenek. Mindezt úgy megvalósítva, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúlyt is visszacsempésszük mindennapjainkba.

E célok megvalósításához, a megfelelő eszközök megtalálásához kívánok sok erőt, leleményességet nőtársaimnak.

Boldog nőnapot kívánok!

 

Budapest, 2024. március 8.

 

Gál Zsuzsanna

Postás Szakszervezet

Esélyegyenlőségi tagozatvezető

Belépési nyilatkozat

Az alábbi linken töltheti le a belépési nyilatkozatot: