A Lojalitási díj múltja és jelene

Mit kell tudni a Lojalitási díjról?

 

Ez a díjazás a munkavállalók igényei és visszajelzései alapján többéves munka és egyeztetés eredményeként jött létre. A bértárgyalások során a Postás Szakszervezet egyik fő célja az volt, hogy az alapbérfejlesztésnél vegyék figyelembe a postai munkaviszony hosszát is. Ez ugyanis a munkáltató bérajánlata és szándéka szerint eredetileg nem került volna be a megállapodásba. Minden évben más munkáltatói szempontok kerülnek előtérbe, más és más körülmény befolyásolja az alapbérfejlesztésre tett ajánlatot. A Postás Szakszervezet viszont több éven át következetesen ragaszkodott hozzá, hogy a szolgálati idő hosszát igenis ismerjék el!

2020. volt az első év, amikor a PSZ javaslata alapján ezt megállapodásba foglaltuk. Rögzíteni tudtuk azt, hogy fix összegű alapbéremelésben részesüljenek a 10 évet meghaladó munkaviszonnyal rendelkező munkatársak.

Két év múlva, 2022-ben azt rögzítettük a bérmegállapodásban, hogy 15 év alatti munkaviszonnyal rendelkező munkavállalóra vonatkozó százalékos alapbérfejlesztési mérték 60%-a alanyi jogon járt. 15 év feletti munkaviszony esetén pedig a munkavállalóra vonatkozó alapbérfejlesztési mérték 80%-a járt alanyi jogon. Ezzel tudtuk biztosítani, hogy a régebb óta dolgozó munkatársaknak magasabb legyen az alapbére.

A Postás Szakszervezet kezdeményezésére kialakított felosztási elv a tapasztalatok alapján viszont csak az adott évre biztosította az eltérő alapbért. Számolnunk kellett azzal, hogy bértárgyalásokon minden évben újra el kell érnünk a munkáltatónál, hogy vegye figyelembe a postai munkaviszony hosszát is az alapbér fejlesztésének felosztási elveiben. Fontos volt számunkra, hogy olyan rendszert tudjunk kialakítani, ami hosszútávon képes biztosítani a munkaviszony hosszát tükröző alapbérkülönbséget, hogy az a mindenkori minimálbér és garantált bérminimum emelésétől függetlenül tudjon működni.

A folyamatos postai munkaviszony hosszának elismerésére 2023-ban az alapbérnek fix összegű kiegészítését kértük a munkáltatótól, és elértük, hogy ezt a Kollektív Szerződésben rögzítsük A további egyeztetés eredményeként elértük azt, hogy 2023. január 1-től az öt év és annál hosszabb postai munkaviszonnyal rendelkező munkatársak havonta Lojalitási díjra jogosultak, ami – miután a Kollektív Szerződésbe is bekerült – már nem függ a következő évi bérfejlesztéstől. Jövőbeni feladatunk, hogy elérjük a Lojalitási díj jelenlegi fix összegének emelését, és a kifizetés feltételeinek felülvizsgálatát.

 

Üdvözlettel:

a Postás Szakszervezet elnöksége

Belépési nyilatkozat

Az alábbi linken töltheti le a belépési nyilatkozatot: