Alapszabály

KezdőlapOldaltérképAdminfelületWebmail (E-mail)

A Postás Szakszervezet Testületei
Választmány

Két kongresszus között a szakszervezet felsőbb szintű irányító testülete, amely a Kongresszus, valamint a saját határozatai alapján irányítja a szakszervezet érdekvédelmi, szervezetpolitikai és pénzügyi tevékenységét. A Választmány a szakszervezet tagságának és a Kongresszusnak tartozik felelősséggel.

A Választmány teljes jogú tagjai:

a Választmány tagjait a szakszervezeti tagok soraiból választják a választási körzetekben a jelen Alapszabály 2. számú mellékletét képező Választási Szabályzatban meghatározott számban és módon.

A Választmány állandó meghívottjai:

• Pénzügyi Ellenőrző Bizottság Elnöke,
  • Etikai Bizottság Elnöke,
  • Postás Szakszervezet szakértői.

A Választmány jog- és hatásköre:

1. összehívja a Kongresszust és előkészíti érdemi munkáját;

2. állást foglal a Postás Szakszervezetet érintő szervezeti, politikai, társadalmi és gazdasági kérdésekben és delegálja az Országos Szakszervezeti Szövetségbe, azok fórumaiba és más külső bizottságokba a résztvevő személyeket;

3. elfogadja a Postás Szakszervezet Szervezeti és Működési Szabályzatát;

4. dönt a Postás Szakszervezet tagdíj részesedési hányad megosztásáról a középszervek, és az országos központ között, a Postás Szakszervezet éves költségvetéséről, elfogadja az éves gazdálkodásáról készített beszámolót;

5. dönt alapítványok létrehozásáról, alapítványhoz való csatlakozásról, tájékoztatást hallgat meg az alapítvány kuratóriumától, az alapítvány működéséről, pénzügyi gazdálkodásáról;

6. kinevezi a Postás Dolgozó felelős szerkesztőjét;

7. meghatározza a nemzetközi kapcsolattartás főbb elveit és irányvonalát és ellenőrzi a Postás Szakszervezet nemzetközi tevékenységét;

8. elfogadja a Szakszervezet szabályzatait;

9. a Kongresszus felhatalmazása alapján dönt az Alapszabály 1. sz. mellékletének módosításáról;

10. meghatározott feladatok eIlátására állandó, vagy ideiglenes munkabizottságokat hozhat létre, ellenőrzi és értékeli tevékenységüket;

11. Postás Szakszervezet Elnöke és Alelnökei felett a munkáltatói jogkört gyakorolja abban a körben, ami nem tartozik a Kongresszus kizárólagos hatáskörébe;

12. Kollektív Szerződést és bérmegállapodást köt;

13. dönt a vállalati szintű általános munkaharc akciók (sztrájk) meghirdetéséről;

14. dönt minden olyan kérdésben, amely nem tartozik a Kongresszus kizárólagos hatáskörébe.

A Választmány összehívásáról az Elnök gondoskodik.

A Választmány akkor határozatképes, ha tagjainak legalább 2/3-a jelen van.

A Választmány döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza, kivéve az a), c), d), j), m,), n) pontokat, ezek esetében 2/3-os többséggel hozza határozatait.

Foglalkoztatási és szociális biztonság, bérfelzárkóztatás!